Ракетний удар по Охматдиту: у Міжнародному кримінальному суді зробили заяву

Новини

Ордер на арешт за наказ бити по цивільних отримав генерал ВПС РФ. Про це під час візиту до київського Охматдиту заявив Карім Хан – головний прокурор Міжнародного кримінального суду.

Через два місяці після трагедії в Охматдиті до Києва приїхав прокурор із Гааги Карім Хан. Разом із українським колегою Андрієм Костіним міжнародна делігація ознайомилася із досудовим розслідуванням. Самі ж деталі поки що під грифом секретно. Що відомо точно: зранку 8 липня ворог прицільно вдарив по цивільному обєкту. В українському Охматдиті на той момент перебували понад 600 дітей.

Того страшного понеділка в Охматдиті загинули двоє. Молода лікарка-сирота і дідусь однієї із пацієнток. Дев’ятеро дітей постраждали.

Після прямого влучання тут працювали не лише рятувальники, медики, але й силовики. За дві доби вдалося відшукати уламки ракети. Це – російська Х-101, яка була з двома бойовими частинами. Двигун відшукали у підвальному приміщенні. Слідчі Служби безпеки України спільно з Офісом генпрокурора встановили одного із причетних до злочину росії проти людяності.

Це генерал-лейтенант Збройних сил РФ наказав підпорядкованим йому підрозділам здійснити удар з використанням ракетоносця-бомбардувальника ТУ-95МС. Максимальна санкція за цей злочин передбачає покарання у вигляді довічного позбавлення волі, – пояснив генпрокурор Андрій Костін.

Йдеться про командувача ВПС РФ Сергія Кобилаша. Ордер на його арешт вже видали судді Гааги. І це не перше таке рішення. Півтора роки тому, за вивезення дітей міжнародний кримінальний суд видав ордер на Путіна і російську омбудсменку Львову-Бєлову. Це означало, що країни, які ратифікували Римський статут мали б їх затримати. Але цей обовязок вже проігнорувала Монголія, куди Путін завітав минулого тижня.

Що стосується Монголії. Є спеціальна процедура в Римському статуті щодо роботи з такими випадками. Зазвичай відбувається генеральне засідання усіх держав-членів. І відповідно ухваляюється рішення, – сказав головний прокурор МКС Карім Хан.

Карім Хан запевняє, розчаровуватися у міжнародному праві зарано. Мовляв, результати і відповідальність за скоєне точно будуть. Обіцяють, усіх винуватців у трагедії в Охматдиті відшукають.